- Meer Nieuws -foto's Tamara Breton

De eerste kroket...

In januari hebben 30 tweedeklassers van het Leonardo College zich verwonderd over de vraag: Hoezo vreemd? M25 Leiden had in samenwerking met twee leerkrachten van de school een programma samengesteld waarbij deze vraag vanuit verschillende kanten werd bekeken.

Van alle kanten

De wat droge juridische kant werd bijzonder helder uiteengezet door Vluchtelingenwerk en de praktijk geïllustreerd door het aangrijpende persoonlijke vluchtverhaal van een Irakese dame. Voor de politieke kant werden we welkom geheten op het Stadhuis waar de leerlingen in gesprek gingen met de wethouder voor Jeugd, Zorg en Welzijn. Daarna gingen zij de maatschappelijke kant ontdekken door zich te verdiepen in één van de vele organisaties in onze regio die zich voor “de vreemdeling” inzet. Met de tips van een gastdocent journalistiek op zak gingen de leerlingen de ontmoeting aan met “de ander" in de derde week.


De eerste kroket...

Het project werd op 28 januari feestelijk afgesloten met uitstekende presentaties van de leerlingen en een indrukwekkende voorstelling van “Vlucht”. Hoogtepunten volgens de meeste leerlingen? Het gesprek met “de vreemde”, die bij nader inzien helemaal niet zo anders is dan zij zelf. En de heerlijke Afghaanse hapjes. Maar vooral ook met twee Syrische jongens hun eerste kroket eten in de snackbar!

Met dank aan

Met veel dank aan Utopa Weeshuis Kinderrechtenhuis, Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord, Gemeente Leiden en Wethouder Roos van Gelderen, Stichting  Hand in Hand voor Syrië, Stichting Ashtar, Vereniging van Afghanen in Nederland, Stichting Jongeren in Nood, Stichting Oekroe, Stichting Tsinaat, Stichting De Vrolijkheid, COC Leiden, MUCOP, kunstenaar Aram Arami en Mobiel Theater Geurend Hooi.

Lees ook het artikel op sleutelstad.nl

_________________________

Webdesign: Ton Snepvangers