- Meer Nieuws -

M25 High Five Stageweek

Wat onwennig, schuchter en verkleumd van de fietstocht schoven 13 leerlingen van het Da Vinci College op maandagochtend 12 oktober 2015 aan bij woon- en leefgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude, voor de aftrap van hun stageweek bij M25 Leiden. Na koffie en thee en een korte presentatie met een rondleiding over het terrein, werden al snel de mouwen opgestroopt want er was werk aan de winkel: schuren, schrobben, schoonmaken en afnemen van houten tuinmeubilair, uiteraard voorzien van het nodige commentaar van de bewoners. Na een uitstekend verzorgde lunch kwamen de kwasten en potten grondverf tevoorschijn om een eerste laag aan te brengen.

Dinsdag: Kledingtransport Kinshasa

Dinsdag was de apotheose van de kledinginzamelingsactie voor Stichting Sikkelcelanemie. Na weken van inzamelen, werden alle zakken nu leeggeschud, de kleding gecontroleerd, gesorteerd, opnieuw opgevouwen en in dozen en zakken gedaan. Een journaliste met cameraman, speciaal uit Londen overgekomen voor deze activiteit, draaide overuren. De jongeren hebben hard gewerkt met een fantastisch resultaat tot gevolg! De partij kleding gaat binnenkort via Antwerpen op transport naar Congo.


Woensdag: Bezoek aan de Voedselbank

De Voedselbank verwelkomde ons op woensdag met fabels en feiten over hun werkzaamheden en een spreekwoordelijk kijkje  in de keuken. De vriescel met -21 graden Celsius was indrukwekkend, de aanwezige vrijwilligers gedreven en de jongeren gemotiveerd voor de appeloogst later die week.

Donderdag: Maaltijd voor gasten van het Inloophuis

Tien gasten van het Inloophuis Psychiatrie werden op donderdag verrast met een gezonde, goedkope driegangen maaltijd. Volgens het concept van het project Op de Kook toe hadden de jongeren in vier groepen diverse gerechten bereid. Voor sommigen was dit de eerste keer achter het fornuis! Leerzaam dus op vele fronten. Gezeten aan twee lange tafels werd de maaltijd door de jongeren uitgeserveerd en de gasten waren zeer te spreken over het resultaat! De jongeren staken het een en ander op over gezonde voeding, bewust boodschappen doen en de keuze van ingrediënten, moesten beargumenteren of James Bond een alcoholist is en levensmiddelen op volgorde van kilocalorieën leggen. Zo kregen ook zij heel wat op de kook toeVrijdag: De leefwereld van dak- en thuislozen en appels voor de Voedselbank

Met de wandelschoenen aan de voeten trokken de jongeren er vrijdagochtend op uit om in de voetstappen te treden van dak- en thuislozen. Via het ServicePunt Informatie en Leren (SPIL) wandelden wij naar de Nieuwe Energie, waar sinds enige tijd de dag- en nachtopvang is gevestigd van Stichting De Binnenvest. Eindpunt was het Sociaal Pension, beschermde woonomgeving voor mensen die het (nog) niet in hun eentje redden vanwege verslaving, psychische problemen of onmacht om met geld om te gaan. Eén van de bewoners verwelkomde ons met koffie en thee, de jongeren hadden koekjes meegebracht en rond de tafel ontstond een intiem gesprek met wederzijds respect en vertrouwen.

_________________________


Webdesign: Ton Snepvangers