- Meer Nieuws -


De kracht van een gebakje
en de betovering van een DAF

M25 Leiden mocht vlak voor de herfstvakantie weer invulling geven aan de maatschappelijke stage van 11 leerlingen van het Da Vinci College. Deze keer waren we te gast op verschillende afdelingen van zorgorganisatie Marente.

Herfstwandeling

Zo namen de jongeren op een zonnige herfstochtend een aantal bewoners mee naar buiten voor een wandeling. Het was niet eenvoudig contact te maken met deze ouderen, gevangen in de beperkingen van hun voortschrijdende dementie. Bloemetjes werden aangewezen, de omgeving beschreven en opmerkingen gemaakt over het weer.

Gebakje

Tijdens de koffie mocht ik een meneer helpen omdat hij door tunnelvisie niet goed meer zelfstandig kon eten.
Behoedzaam gleed een stukje van het zelfgekozen gebakje van de lepel in zijn mond. Door het effect van de zoete smaak van het baksel, de textuur op de tong en het zacht gerinkel van kopjes kwam het verleden ineens weer tot leven.
Op de vraag of het taartje lekker was, antwoordde hij: ‘Oh héérlijk, net zoals de taartjes van Vroom en Dreesman in Haarlem die ik met mijn moeder altijd ging eten. Ik mocht niet zelf kiezen, nee, dat deed zij altijd. Zo ging dat toen. Maar het taartje moest ik wel opeten’.

Even vasthouden

Heel even viel zijn wereld weer samen met de werkelijkheid van dat moment. Hij was weer even de persoon waar hij vaak zo moeilijk bij kon komen  vanwege zijn ziekte. Heel even leek alles weer te kloppen. Ik pakte zijn hand en zo bleven wij nog een poosje zwijgend naast elkaar zitten.

Wat is een DAF?

’s Middags tijdens het spel Vragenderwijs, een geheugenspel over spreekwoorden, liedjes, taal, natuur en gebruiksvoorwerpen van vroeger, begonnen de ogen van een andere bewoner te glimmen bij de vraag: ‘Wat is een DAF?’.
Hij zag direct zijn favoriete knalrode speelgoedautootje voor zich, met van die mooie wieldoppen en de deurtjes en achterklep die open konden.

Tamara Breton
Projectmedewerker M25 Leiden Regio

_________________________

Webdesign: Ton Snepvangers