- Meer Nieuws -


foto's Tamara Breton

Ik ga fietslessen geven

Drie dagen, van woensdag 1 tot en met vrijdag 3 juni 2016. Dat was de tijd die 48 brugklassers tweetalig onderwijs van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest kregen om zich te verdiepen in de thematiek “children’s rights & refugees”.
In nauw overleg met de EIO (Europese en Internationale Oriëntatie)-coördinator Onderbouw had M25 Leiden een afwisselend programma in elkaar gezet waarbij allerlei facetten aan bod kwamen.

Rot op naar je eigen land?

Op woensdag werd op school begonnen met voorlichting over de Werken van Barmhartigheid van M25, juridische informatie van Vluchtelingenwerk en levenslessen van een Syrische vluchteling.
Op donderdag zagen de jongeren een aflevering van de EO-serie "Rot op naar je eigen land", om vervolgens met Mart Lubben - een van de deelnemers uit het spraakmakende realityprogramma van de EO - in gesprek te gaan.
's-Middags speelden in De Bakkerij ze de KinderrechtenTop en beleefden toneelvoorstelling "Vlucht".

Van het ene stadhuis naar het andere

Vrijdagochtend mochten de leerlingen burgemeester Jaensch van Oegstgeest het vuur aan de schenen leggen over de aankondiging - die ochtend in de krant! - van mogelijke aanvullende opvang van 250 asielzoekers in het dorp.
De toezegging van enkele leerlingen fietslessen te zullen geven aan de nieuwe inwoners werd enthousiast ontvangen.
Wethouder van Gelderen van Leiden ontving de groep ook in de raadszaal en plaatste de Stad van Vluchtelingen in een meer historische context.

Geleerd en gemist

De projectdagen werden afgesloten met een poster-presentatie rond zes kinderrechten. De jongeren vertelden elkaar in het Engels wat ze te weten waren gekomen de afgelopen dagen.
Gelet op de omvang van de groep was het deze dagen jammergenoeg niet haalbaar een echte doe-activiteit in te bouwen, wat door heel wat leerlingen wel als een gemis werd ervaren.

_________________________


Webdesign: Ton Snepvangers