- Meer Nieuws -

M25 vaart uit met de Scheve Schuit

Na vele voorbereidingen, hevige discussies en met ontzettend veel zin, was het op vrijdag 19 juni dan eindelijk zo ver: de o zo beroemde Boottocht! Jongeren van M25 Leiden zijn met mensen van maatschappelijke opvang De Binnenvest en het Inloophuis Psychiatrie het water opgetrokken om even uit hun normale leven te stappen en te genieten van de omgeving, het water en elkaar.
Een activiteit die elk jaar weer wordt georganiseerd, vanwege alle positieve reacties. En ook dit jaar was het weer enorm gezellig op de Scheve Schuit! Voor de maar liefst 60 man was er een prachtige route over de Kagerplassen uitgekiend. Het thema? Hawaï!

Gekleurde rokjes en verhalen
Om half 11 werd de boot bemand door negen gele M25-polo’s, feestelijke bloemenkransen en gekleurde rokjes (ja, ook voor de jongens). Snel werd er door iedereen een mooie plek op het dek of gezellig binnen achter het raam ingenomen en om elf uur precies was het alle hens aan dek: we vertrokken! Aan het begin was het even aftasten en moesten we nog een beetje aan elkaar wennen. Na een half uurtje waren er al de nodige kopjes koffie doorheen gewerkt, en kwam de sfeer er steeds beter in.


Tussen het serveren door, waren de M25-jongeren erg geïnteresseerd in de gasten zelf. Aandachtig luisterden ze naar verhalen van een man over zijn muziekgroep, van een vrouw die smoorverliefd was op haar hondje en van een man die vroeger zelf ook had gezeild op de Kagerplassen en daar nu pas weer voor het eerst was. Hoe deze mensen over hun leven vertellen is inspirerend om te zien. Heftig en bijzonder.

Uit volle borst
12 uur: lunchtijd! Een heerlijke groentesoep (met ballen!), verrukkelijke broodjes en een verdiend kroketje waren zo weggewerkt door de passagiers. En stil was het zeker niet op de boot. Een accordeonist speelde de sterren van de hemel. Met hits als ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ en ‘De Dronken Zeeman’, werd luidkeels meegezongen door iedereen. Ondertussen werd alles vastgelegd. Natuurlijk zijn er veel foto’s gemaakt, maar er werd ook gefilmd door Fonds 1818.Tussen het serveren door, waren de M25-jongeren erg geïnteresseerd in de gasten zelf. Aandachtig luisterden ze naar verhalen van een man over zijn muziekgroep, van een vrouw die smoorverliefd was op haar hondje en van een man die vroeger zelf ook had gezeild op de Kagerplassen en daar nu pas weer voor het eerst was. Hoe deze mensen over hun leven vertellen is inspirerend om te zien. Heftig en bijzonder.Afscheid
En toen kwam toch het moment dat je wist dat zou komen: het afscheid. Na drie gezellige uurtjes, voeren we rond 2 uur weer de haven van Leiden binnen. De laatste tonen van de accordeon klonken, de jassen werden van de kapstok gehaald en de laatste resten van de krentenbollen opgegeten (of in een tas weggestopt). De 60 passagiers liepen met een enorme glimlach van de Scheve Schuit af. Het was een geslaagde dag. Veel gelachen en veel geleerd. Tot volgend jaar!

Sven Brandenburg

_________________________


Webdesign: Ton Snepvangers