- Meer Nieuws -


M25 Stageweek back to Basics

De M25-Stageweek van 12 jongens en 2 meisjes van de 3e klas van het Teylingen College Noordwijkerhout stond in het teken van “Back to Basics”: de hongerige voeden, de dorstigen laven en de naakten kleden – drie van de Werken van Barmhartigheid waar de jongeren in de praktijk mee aan de slag gingen. Zo werd op maandag 18 mei 2015 bij Resto van Harte locatie Zuydwijk een gezonde en lekkere maaltijd gekookt, tafels gedekt en vervolgens heerlijk gedineerd met zo’n 40 senioren.

Dinsdag 19 mei: Basisrechten

Het Mobiel Tribunaal gaf op dinsdag veel stof tot nadenken en discussie: is het oké om de foto van een winkeldief op de etalageruit te plakken om anderen af te schrikken? Blijf je als journalist je beroep uitoefenen en door filmen terwijl een stervende soldaat aan je voeten ligt en je smekend in de ogen kijkt? En hoe ver gaat de vrijheid van meningsuiting als je daarmee de gevoelens van anderen kwetst? Veel situaties zijn niet zo zwart-wit te beantwoorden als je op het eerste oog zou denken. De basisrechten (vrijheid van meningsuiting, recht op privacy enz.) worden tegen elkaar afgewogen en afhankelijk van de omstandigheden van het geval, je eigen achtergrond en normen en waarden, geeft het een of andere argument voor jou de doorslag.

Woensdag 20 mei: Buurtfeest met Resto van Harte

Op woensdag werd de Slaaghwijk in Leiden opgevrolijkt door een Buurtfeest. Resto van Harte maakte dankbaar gebruik van de aanwezige jongeren bij sport en spel voor jong en oud. De zelfgebakken pizza’s vanuit een oude Brandweerwagen vonden gretig aftrek, ook onder de jongeren.

Donderdag 21 mei: Kleding voor Syrië

Op donderdag gingen de handen uit de mouwen en moesten de leerlingen alles uit de kast trekken om de ingezamelde en meegebrachte kleding uit te zoeken, te sorteren en klaar te maken voor transport. De opbrengst- ruim 200 blauwe vuilniszakken- was overweldigend voor de voorzitter van Stichting Hand in Hand voor Syrië.

Vrijdag 22 mei: Inzamling voor de Voedselbank

De week werd afgesloten met een flits-inzamelingsactie voor de Voedselbank Leiden. De opbrengst was wisselend bij de 3 supermarkten (sterk wijkgebonden). In totaal werden 26 kratten gevuld. Het contact met het winkelende publiek was voor de jongeren zeer leerzaam: je stelt je als vragende partij kwetsbaar op. Hoe ga je om met afwijzing? Wat doe je als iemand je compleet negeert? Wat zeg je als ze mopperen en verkondigen dat het de eigen schuld van mensen is als ze naar de Voedselbank gaan. Sterker: dat ze maar gewoon moeten gaan werken. Zij hebben ten slotte “ook drie baantjes om rond te komen”. En hoe reageer je als mensen aangeven zelf krap bij kas te zitten of aangewezen zijn op de tijdelijke noodhulp van de Voedselbank?
Momenten van dankbaarheid waren er ook: bij de jongeren, die natuurlijk beleefd danken voor de producten die worden overhandigd, maar ook bij het winkelend publiek in de vorm van een prettig idee “iets goeds te hebben gedaan”, een tevreden gevoel de soms zeer beperkte rijkdom toch met een ander te kunnen delen.

Een afwisselende week met enkele nieuwe elementen voor M25 Leiden en enkele vertrouwende activiteiten. In een tijd waar bed-bad-brood aan de orde van de dag is, hebben de jongeren van het Teylingen College kunnen ontdekken wat het is om te zijn teruggeworpen op de Basics van het leven.

_________________________


Webdesign: Ton Snepvangers