M25 Leiden

Achteraf gezien

October 2023

Samenwerking en inspiratie tijdens de Burgerschapsweek

“Week vol samenwerking en inspiratie met Stichting Present en M25 bij de Burgerschapsweek"
In de week van 10 t/m 13 oktober, sloegen 32 gedreven leerlingen van het Driestar College in Leiden de handen ineen om zich maatschappelijk in te zetten tijdens de Burgerschapsweek. Deze groep bestond uit enthousiaste 4
de klassers van het vmbo-t. Hun bijdrage was van onschatbare waarde! Pasted Graphic 6


De activiteiten die deze leerlingen ondernamen waren gevarieerd, zoals het opknappen van tuinen, assisteren bij verhuizingen of meehelpen in huis, maar ook het luisteren naar persoonlijke verhalen van mensen die psychische problemen hadden doorgemaakt, het spelen van spelletjes met vluchtelingen in het AZC en nog zoveel meer. Het was een week die bol stond van waardevolle ontmoetingen, nieuwe verbindingen en het verlaten van hun comfortzones.

Een bijzonder hoogtepunt van de week was de samenwerking met het Zelfregiecentrum op de eerste dag. Hier werden de leerlingen ondergedompeld in het indrukwekkende levensverhaal van een 'Stemmenhoorder'. De spreker deelde moedig zijn zware jeugdtrauma's, die zich tot op de dag van vandaag uiten in hoorbare stemmen in zijn hoofd. Deze stemmen brachten doorgaans negatieve boodschappen over, en de leerlingen werden diep geraakt door zijn openhartigheid. Ze realiseerden zich dat iedereen zijn of haar strijd heeft, en dat we als medemensen begripvol en empathisch met elkaars problemen moeten omgaan. Het was bijzonder inspirerend om te zien dat de spreker zijn eigen ervaringen nu inzet om anderen te helpen.

In de middag gingen de leerlingen op stadswandeling op deze Dag van de Daklozen. De rondleiding en de verhalen van twee ervaringsdeskundigen zijn ook erg indrukwekkend. De leerlingen horen verhalen over hoe het leven als dakloze is en hoe het is om bij de daklozenopvang de Binnenvest te verblijven. Als ervaringsdeskundigen vertelden zij hun persoonlijke verhaal over het leven op straat van mensen die thuis- of dakloos zijn. Als wijze les hebben de leerlingen geleerd hoe fijn een luisterend oor is. Zoals bijvoorbeeld bij een stichting als Lumen Hollands Rijnland, waar mensen worden ontvangen voor een goed gesprek en een kop thee of koffie.
Pasted Graphic 7

Op de tweede dag mochten de leerlingen zelf met hun ‘handen uit de mouwen’ langs bij huizen die wel een opknapbeurt konden gebruiken. Zo ging een groep bij een mevrouw langs die haar huisje wil opknappen. “Wel echt gezellig hoor, zoveel jongelui over de vloer.” Leerlingen hielpen met het afhalen van het behang bij mevrouw. In een mum van tijd was het grootste deel er al af! Bij een andere meneer stond de tuin zo vol en dat hij er geeneens door kon met zijn rolstoel. Door het werk van de leerlingen kon hij eindelijk weer een weg vinden door de rommel.
Pasted Graphic 4

Op de derde dag hield Tadese zijn persoonlijke vluchtelingenverhaal vanuit Vluchtelingenwerk Nederland. Hij begon zijn verhaal met een glimlach en liet jeugdfoto’s zien. "Dit is mijn thuisland, Eritrea," zei hij en vertelde over zijn warme familie en cultuur, die je overal met je meedraagt. Hij vertelde over zijn politieke strijd voor een vrij Eritrea en hoe hij werd gearresteerd en gemarteld vanwege zijn overtuigingen. "Het was een moeilijke periode in mijn leven, maar het gaf me de kracht om verder te gaan. Ik kon niet in Eritrea blijven, dus ik moest vluchten." Leerlingen werden daar stil van en ze kregen ook een inkijkje wat het is om te integreren in de Nederlandse samenleving.
Pasted Graphic 3

’s Middags fietsten de leerlingen met z’n allen naar het AZC Leiden om daar spelletjes te spelen met mensen die daar wonen. Van jong tot oud, iedereen deed mee. Het was een gezellige middag en de bewoners hadden het erg naar hun zin! Ook vonden we het bijzonder dat ondanks dat je elkaars taal niet spreekt toch met elkaar kan lachen en het leuk kunt hebben.
Pasted Graphic 8

Op de laatste dag werden de laatste klusjes nog gedaan en gezamenlijk gereflecteerd en de dagen nabesproken. Het was een leerzame week vol aandacht voor en met elkaar.