M25 Leiden

Achteraf gezien

November 2022

Visser 't Hooft steekt de handen uit de mouwen!

voedselbank
Het is onrustig in het theater van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden. 55 jongeren komen langzaam binnengedruppeld en ploffen neer op de stoelen. Voor in het theater staan Nikkie en Marco van Stichting De Binnenvest. Zij zullen vanochtend een voorlichting geven over dakloosheid en over stichting De Binnenvest. Na een korte introductie begint Marco met zijn verhaal. Het wordt muisstil in het theater. Marco vertelt hoe verschillende omstandigheden ervoor zorgden dat hij dakloos is geraakt en hoe hij uiteindelijk hulp heeft gekregen. Er komt een luid applaus als hij vertelt dat hij inmiddels weer een baan en een eigen woning heeft. 
Twee verdiepingen lager zitten ook 55 jongeren. Zij luisteren naar een voorlichting over de Voedselbank Leiden. Steeds meer mensen komen door de huidige energiecrisis in aanmerking voor de Voedselbank. Gelukkig zijn er mooie initiatieven in de omgeving zoals een boer die een stuk land speciaal voor de Voedselbank verbouwd. 
'Belangrijk om het goede te doen'
’s Middags steken de jongeren de handen uit de mouwen voor de Voedselbank Leiden. Na de voorlichting van de Voedselbank hebben de jongeren de noodzaak van de inzameling goed door. Van tevoren konden mensen zich opgeven om mee te doen aan de ophaalactie voor de Voedselbank. In totaal hebben 76 mensen meegedaan met de ophaalactie en hebben de jongeren heel Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten afgefietst om de boodschappentassen op te halen. Een van de jongere zegt eerlijk: ‘Ik doe het niet omdat het leuk is, maar wel omdat je zo het goede doet en dat is belangrijk’.