M25 Leiden

Achteraf gezien

May 2023

Diversiteit, inclusiviteit en flexibiliteit!

Voor het eerst is een M25-projectdag georganiseerd in het Engels! Dit was op dinsdag 23 mei 2023 met de HAVO 4e-klassers van het tweetalig onderwijs van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest en hun uitwisselingsmaatjes uit Mumbai, India. Het programma stond volledig in het teken van verbinding en diversiteit.

DBAF4B23-3D5E-4594-A063-F3D77E2AC3D8
De ochtend begon met een kennismaking met Diaconaal Centrum De Bakkerij en M25 Leiden: een christelijk praatje in het hart van de Al Hijra moskee voor een gemêleerde groep katholieken, atheïsten, agnosten, ietsisten, hindoes en moslims! De leerlingen kregen vervolgens een voorlichting over de Islam en een rondleiding door bevlogen vrijwilligers van de moskee. Schoenen werden uitgedaan in de gebedsruimte en zij mochten vragen stellen over het geloof. Zo kregen de leerlingen meer inzicht over de achtergrond van de Islam.

Handen uit de mouwen!

In de middag was het ‘handen uit de mouwen steken’ en werden de leerlingen in vier groepen verdeeld. Voor de eerste activiteit was een Meet&Greet georganiseerd met een ervaringsdeskundige van het Zelfregiecentrum, een man die stemmen hoort in zijn hoofd. Bij @ease mochten de leerlingen deelnemen aan ‘een workshop mentale gezondheid van jongeren’. Met vluchtelingen van het Asielzoekerscentrum aan de Haagse Schouwweg speelde het derde groepje spelletjes. Ondanks dat ze elkaar niet helemaal konden verstaan, zeiden de leerlingen ‘dat de taal van het spelen universeel is’ en op die manier begrepen ze elkaar. Helaas bleek de ervaringsdeskundige van maatschappelijke opvang De Binnenvest ziek. Maar het diaconaal team is gelukkig flexibel en kan steunen op een fijn netwerk, waardoor op tijd een mooi vervangend programma kon worden afgesproken. En zo liep het laatste groepje die middag mee in de schoenen van een vluchteling uit Eritrea en kreeg het toch nog een inkijkje in het leven van een ex-dakloze.
 

Een TOP-M25-dag!
Het was een culturele dag met vele ontmoetingen. Deze nieuwe ervaringen werden dan ook uitbundig uitgewisseld tussen de leerlingen onderling. Met dank aan een grote groep van hulpouders en leerkrachten was het weer een TOP-M25-dag!
 
 

Spelletjesdag Oekraïne opvang

Afgelopen dinsdag 25 april 2023 was het even feest voor de kinderen van de gemeentelijke Oekraïne-opvang aan de Schipholweg. Daar konden de kinderen van zowel dit noodopvangcentrum als van andere Oekraïense opvangcentra uit Leiden namelijk een middag lang hun energie kwijt.

3D9C615E-9793-4DB4-B3D1-E64DE7D6BF03_1_105_c
Van één tot vijf 's middags stond er een grote stormbaan op de parkeerplaats waar iedereen op kon springen en rennen,werden er oud-Hollandse spelletjes zoals ezeltje prik en koekhappen gedaan, waren er koekjes, fruit en drinken in overvloed, werd er ijs geschept, geschminkt en waren er tafels vol materiaal om lekker te knutselen. De kinderen hadden duidelijk een leuke middag, we hebben heel veel blije gezichten gezien.
Deze spelletjesmiddag hebben wij georganiseerd met een groepje van zeven leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden (locatie Socrates) onder begeleiding van het jongerenproject M25 Leiden van Diaconaal Centrum De Bakkerij. Hiervoor hebben we meerdere meetings gehad met onze begeleiders van M25 om de dag voor te bereiden. We hebben een projectplan opgesteld, een begroting gemaakt, fondsen aangeschreven, we zijn langsgegaan op de locatie, hebben een poster gemaakt en uiteraard alles wat we nodig hadden gekocht en besteld. We vonden het heel leerzaam om eens bezig te zijn met begrotingen en financiën, en het was een goede ervaring om een keer te merken wat er allemaal aan organisatie nodig is voor een activiteit van deze schaal.

9692AC01-85F6-4FC2-A9C5-8D3DD3B98638

Op de dag zelf hebben wij net zo veel plezier gehad als de kinderen. De stormbaan was een gigantisch succes, en ondanks (of misschien door) de chaos was iedereen blij. Ondanks twee afwezigen hebben we er een mooie dag van weten te maken, met dank aan twee invallers stond er altijd als ergens hulp nodig was iemand klaar om bij te springen. We hebben druk geschminkt, ijs geschept, het eten en drinken verzorgd, met de kinderen en ouders gekletst (met wat hulp van Google Translate), ons best gedaan de stormbaan een beetje rustig en zo veilig mogelijk te houden, aan het eind gezorgd dat iedereen weer bij diens ouders terechtkwam en uiteraard de hele locatie weer opgeruimd. Kortom, het was een vermoeiende maar ontzettend leuke dag en het hele project een mooie ervaring.
EA10437D-9751-4855-B774-871F39653772Deze dag is mede mogelijk gemaakt door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden.