M25 Leiden

Achteraf gezien

Moskee bezoek


Maandag 13 juni is de tweede klas HAVO van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest op bezoek geweest bij de Iman Sinar Moskee aan de curaçao straat in Leiden.
Het was een informatieve middag. Er werd een presentatie gegeven over de 5 zuilen van de Islam en de leerlingen konden vragen stellen. Daarna een rondleiding door de moskee en langs de minaret.
Bijzonder gastvrij werden wij ontvangen. Dank daarvoor!

95E729F5-A851-4FBC-B2C1-6DAC7389832B_1_105_c

Varen

10 juni 2022 organiseerden wij in samenwerking met M25, Fonds 1818, Gemeente Leiden en Stichting Straatpastoraat een boottocht voor dak- en thuislozen. Wij hebben meerdere keren met M25 om de tafel gezeten om te bespreken hoe we deze dag het beste vorm konden geven. We kozen als thema Hawaii.
Boottocht juni 2022 (66)

Toen zijn we begonnen met het werven van fondsen om deze dag mogelijk te maken. Gelukkig konden wij rekenen op jullie, en willen jullie daar voor bedanken.
Op 10 juni was de dag waar wij in spanning naar uitkeken, de boottocht. Een mooie tocht langs de eilanden op de Kaag. Iedereen die de boot op kwam en dat wilde kreeg Hawaiiaanse versiering, bijvoorbeeld een ketting met regenboog gekleurde blaadjes. Dit was een groot succes. We hebben gezellig een praatje gemaakt, spelletjes gespeeld en lekker gegeten.
Boottocht juni 2022 (34)

Iedereen die dat wilde kreeg tijdens de tocht een paar broodjes, wat kroketjes en rundersalade mogelijk gemaakt door Rederij van Hulst.
Na en tijdens de boottocht kregen we veel reacties over hoe gezellig ze de boottocht vonden, dit was erg leuk om te horen. Het was een groot succes!
Boottocht juni 2022 (65)
Tim Sanders, Lorenzo de Weerd, Boris van der Flier, Philo Geerlings en Dylan Maklev

Raspen en schuren

Maandag 2e Pinksterdag hebben Cas, Hugo, Gideon, Isa en Rosalie van de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Leiden een beeldhouw-workshop georganiseerd voor de kinderen van de JES Rijnland weekendklas.
De leerlingen voeren het project van a-z uit. De inventarisatie, het vastleggen van de locatie, het ontwerpen en verspreiden van de poster, het opstellen van de begroting, het aanvragen van de fondsen en de financiële verantwoording achteraf.

raspen en schuren

Een van de leerlingen vertelt: “Voorafgaand aan 6 juni vond een heel proces plaats: bellen, regelen, overleggen en het plan weer aanpassen. We begonnen met het idee van een kookworkshop en een bioscoopfilm, maar dat werd al snel afgeschoten vanwege de  logistieke problemen. Daarna hebben we met het circus contact gehad over een workshop maar zijn uiteindelijk uitgekomen bij Simone van Holst in haar beeldhouw-atelier aan de Kenauweg in Leiden. Hier kon tijdens een themaworkshop met gemakkelijk te bewerken materiaal (speksteen) in één ochtend vanuit een startmodelletje een leuke (dier-)figuur worden gemaakt.
Door te raspen met de vijl, te schuren en in te wrijven met olie kon iedereen naar huis met een mooi werkstuk zoals een uil, olifant, hartje, schildpad of krokodil. Ook kregen we uitleg over de verschillende soorten steen en de verschillende gereedschappen die de beeldhouwer gebruikt.
Er was enorm veel enthousiasme onder de kinderen, iedereen zat druk te raspen en te schuren. Er was pauze met koffie, thee, limonade, koekjes en afsluitend een lunch met heerlijke broodjes en krentenbollen. Een super leerzame en gezellige dag!"


Met dank aan Fonds 1818 en Dioraphte.

AZC Katwijk kindertjes worden verrast

Maandag 25 april 2022 hebben Rogier, Lev,  Matthijs, Gabriëlle, Tippe en Lucia van de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Leiden een spelletjes dag georganiseerd voor kinderen van het asielzoekerscentrum (AZC)  Katwijk.
Rond 10.00 uur kwamen de kinderen binnenstromen. Met een opkomst van 60 kinderen was deze groter dan verwacht en was het een uitdaging om ieders aandacht te verzamelen.  Maar toen dat eenmaal gelukt was kon de dag van start gaan met een gezamenlijke stoelendans.
azc
Dat vond iedereen erg leuk, maar … het mooie springkussen trok nog meer de aandacht! De kinderen werden in 3 groepen verdeeld. Want naast het springkasteel kon er geschminkt worden en konden cakejes worden versierd. Er waren 2 rondes, een in de ochtend en een in de middag. Sommige kinderen vonden het zo leuk dat ze in de middag nog een keer terugkwamen.  Door de grote opkomst was de schmink en de versiering voor de cakejes na de ochtend op en moest er worden geïmproviseerd. Dit werd opgelost door ‘Tien tellen in de rimboe’ met de kinderen te spelen. Bij het naar huis gaan kregen de kinderen nog bellenblaas mee naar huis.

Gabriëlle: “Het was een bijzondere dag en ik heb ervaren dat je kinderen zo makkelijk een onvergetelijke tijd kunt bezorgen. Het was leuk om te zien hoe lekker de kinderen aan het spelen waren en ik vond het mooi dat wij zo een leuke dag voor hen konden organiseren. Op het einde gaf een van de kinderen ons ook allemaal een knuffel en zei hij: "komen jullie morgen weer?" Dat was zo ontzettend lief en het raakte me ook wel omdat deze kinderen het natuurlijk niet altijd even makkelijk hebben. “