M25 Leiden

Achteraf gezien

April 2023

Iedereen kan dakloos worden

Met deze stelling startte de M25-projectdag van de derdeklassers van het Rijnlands Lyceum. De leerlingen hoorden van drie ervaringsdeskundigen vanuit de maatschappelijke opvang De Binnenvest het verhaal van Niekie, Tristan en Roel.
‘Ik dacht altijd dat dakloos raken in alle gevallen je eigen schuld was, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, het kan jullie ook overkomen. Ik hoop het uiteraard van niet. Maar mocht het wel zo zijn, probeer de situatie dan beter te maken door naar elkaar te luisteren.’ Roel sprak zijn woorden met kracht uit. Voorheen werkte hij bij de brandweer en had door een incident een zwaar trauma opgelopen.
Na het horen van de indrukwekkende verhalen, gingen wij de straat op voor een stadswandeling, een ware ontdekkingstocht! Onze eerste stop was op de stoep van De Binnenvest, een plek waar je niet zomaar naar binnen gaat maar het echt een mentale ‘drempel is waar je overheen stapt’. We kregen tijdens de wandeling verhalen te horen waar je kunt overnachten, waar het gevaarlijk is maar ook waar mensen vrijwillig eten uitdelen. Het is een kwetsbaar bestaan op straat.
Verder liepen we naar andere maatschappelijke instanties waar daklozen terecht kunnen voor wat steun, een luisterend oor en een beetje warmte en medemenselijkheid. De dag werd afgesloten met deze gedachte: iedereen is gelijk, ongeacht je situatie! En zo is het maar net.

IMG_8628

IMG_8622