M25 Leiden

Achteraf gezien

Koninklijk Geschenk

Corona, de ongenode gast van 2020, zette een streep door het traditionele kerstdiner voor dak- en thuislozen in de Marekerk. Maar een alternatief werd gezocht én gevonden!

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020

Op woensdagavond 16 december leidde een fonkelende ster aan de hemel drie wijzen uit het Oosten via de Oude Rijn naar Leiden. Onverwacht eerder brachten zij koninklijke geschenken in de vorm van oosterse take-way maaltijden, oer-Hollandse kerstbroden en geschenken voor alle dak-, thuislozen en ongedocumenteerden.
Getooid met kerstmutsen liepen de jongeren van M25 Leiden met bolderkarren vol 200 kerstpakketjes door de stad om op vooraf afgesproken locaties coronaproof de geschenken uit te delen.

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020 2

Dezelfde avond werden bij De Bakkerij de ongedocumenteerden hartelijk ontvangen door leden van COOL (Comité Opvang Ongedocumenteerden Leiden), die zich de afgelopen maanden met veel elan juist voor deze groep hadden ingezet. Op afstand uiteraard en mét mondkapje. Met desinfectans in de ene hand en een routekaart in de andere om filevorming te voorkomen, volgden vijftig gasten hun route door het diaconaal centrum aam de Oude Rijn en ontvingen ze naast een kerstbrood en Chinese maaltijd ook een boodschappenkaart van het Rode Kruis.

Kerstactie Een Konikljik Geschenk 2020 3

De Heerlijke maaltijd van Woo Ping, sinds jaar en dag hofleverancier van het kerstdiner, was in papier gewikkeld en klaar voor consumptie. Al zat gezamenlijk eten er helaas niet in dit jaar, kijken we toch terug op een geslaagd alternatief. Maar hopen we uiteraard ook dat we komend jaar onze gasten weer kunnen begroeten in een prachtig versierde Marekerk!

Het Koninklijk Geschenk werd met onze hartelijke dank mede mogelijk gemaakt door Stichting Dioraphte, Netwerk DAK, het Rode Kruis, Albert Heijn, Stichting Utopa, het H.L. Druckerfonds, de Haëlla Stichting en Woo Ping.