M25 Leiden

Achteraf gezien

Raspen en schuren

Maandag 2e Pinksterdag hebben Cas, Hugo, Gideon, Isa en Rosalie van de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Leiden een beeldhouw-workshop georganiseerd voor de kinderen van de JES Rijnland weekendklas.
De leerlingen voeren het project van a-z uit. De inventarisatie, het vastleggen van de locatie, het ontwerpen en verspreiden van de poster, het opstellen van de begroting, het aanvragen van de fondsen en de financiële verantwoording achteraf.

raspen en schuren

Een van de leerlingen vertelt: “Voorafgaand aan 6 juni vond een heel proces plaats: bellen, regelen, overleggen en het plan weer aanpassen. We begonnen met het idee van een kookworkshop en een bioscoopfilm, maar dat werd al snel afgeschoten vanwege de  logistieke problemen. Daarna hebben we met het circus contact gehad over een workshop maar zijn uiteindelijk uitgekomen bij Simone van Holst in haar beeldhouw-atelier aan de Kenauweg in Leiden. Hier kon tijdens een themaworkshop met gemakkelijk te bewerken materiaal (speksteen) in één ochtend vanuit een startmodelletje een leuke (dier-)figuur worden gemaakt.
Door te raspen met de vijl, te schuren en in te wrijven met olie kon iedereen naar huis met een mooi werkstuk zoals een uil, olifant, hartje, schildpad of krokodil. Ook kregen we uitleg over de verschillende soorten steen en de verschillende gereedschappen die de beeldhouwer gebruikt.
Er was enorm veel enthousiasme onder de kinderen, iedereen zat druk te raspen en te schuren. Er was pauze met koffie, thee, limonade, koekjes en afsluitend een lunch met heerlijke broodjes en krentenbollen. Een super leerzame en gezellige dag!"


Met dank aan Fonds 1818 en Dioraphte.