M25 Leiden

Achteraf gezien

Spelletjesdag Oekraïne opvang

Afgelopen dinsdag 25 april 2023 was het even feest voor de kinderen van de gemeentelijke Oekraïne-opvang aan de Schipholweg. Daar konden de kinderen van zowel dit noodopvangcentrum als van andere Oekraïense opvangcentra uit Leiden namelijk een middag lang hun energie kwijt.
Van één tot vijf 's middags stond er een grote stormbaan op de parkeerplaats waar iedereen op kon springen en rennen, werden er oud-Hollandse spelletjes zoals ezeltje prik en koekhappen gedaan, waren er koekjes, fruit en drinken in overvloed, werd er ijs geschept, geschminkt en waren er tafels vol materiaal om lekker te knutselen. De kinderen hadden duidelijk een leuke middag, we hebben heel veel blije gezichten gezien.
Deze spelletjesmiddag hebben wij georganiseerd met een groepje van zeven leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden (locatie Socrates) onder begeleiding van het jongerenproject M25 Leiden van Diaconaal Centrum De Bakkerij. Hiervoor hebben we meerdere meetings gehad met onze begeleiders van M25 om de dag voor te bereiden. We hebben een projectplan opgesteld, een begroting gemaakt, fondsen aangeschreven, we zijn langsgegaan op de locatie, hebben een poster gemaakt en uiteraard alles wat we nodig hadden gekocht en besteld. We vonden het heel leerzaam om eens bezig te zijn met begrotingen en financiën, en het was een goede ervaring om een keer te merken wat er allemaal aan organisatie nodig is voor een activiteit van deze schaal.

9692AC01-85F6-4FC2-A9C5-8D3DD3B98638

Op de dag zelf hebben wij net zo veel plezier gehad als de kinderen. De stormbaan was een gigantisch succes, en ondanks (of misschien door) de chaos was iedereen blij. Ondanks twee afwezigen hebben we er een mooie dag van weten te maken, met dank aan twee invallers stond er altijd als ergens hulp nodig was iemand klaar om bij te springen. We hebben druk geschminkt, ijs geschept, het eten en drinken verzorgd, met de kinderen en ouders gekletst (met wat hulp van Google Translate), ons best gedaan de stormbaan een beetje rustig en zo veilig mogelijk te houden, aan het eind gezorgd dat iedereen weer bij diens ouders terechtkwam en uiteraard de hele locatie weer opgeruimd. Kortom, het was een vermoeiende maar ontzettend leuke dag en het hele project een mooie ervaring.
EA10437D-9751-4855-B774-871F39653772Deze dag is mede mogelijk gemaakt door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden.

Iedereen kan dakloos worden

Met deze stelling startte de M25-projectdag van de derdeklassers van het Rijnlands Lyceum. De leerlingen hoorden van drie ervaringsdeskundigen vanuit de maatschappelijke opvang De Binnenvest het verhaal van Niekie, Tristan en Roel.
‘Ik dacht altijd dat dakloos raken in alle gevallen je eigen schuld was, maar dat blijkt dus niet zo te zijn, het kan jullie ook overkomen. Ik hoop het uiteraard van niet. Maar mocht het wel zo zijn, probeer de situatie dan beter te maken door naar elkaar te luisteren.’ Roel sprak zijn woorden met kracht uit. Voorheen werkte hij bij de brandweer en had door een incident een zwaar trauma opgelopen.
Na het horen van de indrukwekkende verhalen, gingen wij de straat op voor een stadswandeling, een ware ontdekkingstocht! Onze eerste stop was op de stoep van De Binnenvest, een plek waar je niet zomaar naar binnen gaat maar het echt een mentale ‘drempel is waar je overheen stapt’. We kregen tijdens de wandeling verhalen te horen waar je kunt overnachten, waar het gevaarlijk is maar ook waar mensen vrijwillig eten uitdelen. Het is een kwetsbaar bestaan op straat.
Verder liepen we naar andere maatschappelijke instanties waar daklozen terecht kunnen voor wat steun, een luisterend oor en een beetje warmte en medemenselijkheid. De dag werd afgesloten met deze gedachte: iedereen is gelijk, ongeacht je situatie! En zo is het maar net.

IMG_8628

IMG_8622

 

Visser 't Hooft steekt de handen uit de mouwen!

voedselbank
Het is onrustig in het theater van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden. 55 jongeren komen langzaam binnengedruppeld en ploffen neer op de stoelen. Voor in het theater staan Nikkie en Marco van Stichting De Binnenvest. Zij zullen vanochtend een voorlichting geven over dakloosheid en over stichting De Binnenvest. Na een korte introductie begint Marco met zijn verhaal. Het wordt muisstil in het theater. Marco vertelt hoe verschillende omstandigheden ervoor zorgden dat hij dakloos is geraakt en hoe hij uiteindelijk hulp heeft gekregen. Er komt een luid applaus als hij vertelt dat hij inmiddels weer een baan en een eigen woning heeft. 
Twee verdiepingen lager zitten ook 55 jongeren. Zij luisteren naar een voorlichting over de Voedselbank Leiden. Steeds meer mensen komen door de huidige energiecrisis in aanmerking voor de Voedselbank. Gelukkig zijn er mooie initiatieven in de omgeving zoals een boer die een stuk land speciaal voor de Voedselbank verbouwd. 
'Belangrijk om het goede te doen'
’s Middags steken de jongeren de handen uit de mouwen voor de Voedselbank Leiden. Na de voorlichting van de Voedselbank hebben de jongeren de noodzaak van de inzameling goed door. Van tevoren konden mensen zich opgeven om mee te doen aan de ophaalactie voor de Voedselbank. In totaal hebben 76 mensen meegedaan met de ophaalactie en hebben de jongeren heel Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Voorschoten afgefietst om de boodschappentassen op te halen. Een van de jongere zegt eerlijk: ‘Ik doe het niet omdat het leuk is, maar wel omdat je zo het goede doet en dat is belangrijk’. 

Moskee bezoek


Maandag 13 juni is de tweede klas HAVO van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest op bezoek geweest bij de Iman Sinar Moskee aan de curaçao straat in Leiden.
Het was een informatieve middag. Er werd een presentatie gegeven over de 5 zuilen van de Islam en de leerlingen konden vragen stellen. Daarna een rondleiding door de moskee en langs de minaret.
Bijzonder gastvrij werden wij ontvangen. Dank daarvoor!

95E729F5-A851-4FBC-B2C1-6DAC7389832B_1_105_c

Varen

10 juni 2022 organiseerden wij in samenwerking met M25, Fonds 1818, Gemeente Leiden en Stichting Straatpastoraat een boottocht voor dak- en thuislozen. Wij hebben meerdere keren met M25 om de tafel gezeten om te bespreken hoe we deze dag het beste vorm konden geven. We kozen als thema Hawaii.
Boottocht juni 2022 (66)

Toen zijn we begonnen met het werven van fondsen om deze dag mogelijk te maken. Gelukkig konden wij rekenen op jullie, en willen jullie daar voor bedanken.
Op 10 juni was de dag waar wij in spanning naar uitkeken, de boottocht. Een mooie tocht langs de eilanden op de Kaag. Iedereen die de boot op kwam en dat wilde kreeg Hawaiiaanse versiering, bijvoorbeeld een ketting met regenboog gekleurde blaadjes. Dit was een groot succes. We hebben gezellig een praatje gemaakt, spelletjes gespeeld en lekker gegeten.
Boottocht juni 2022 (34)

Iedereen die dat wilde kreeg tijdens de tocht een paar broodjes, wat kroketjes en rundersalade mogelijk gemaakt door Rederij van Hulst.
Na en tijdens de boottocht kregen we veel reacties over hoe gezellig ze de boottocht vonden, dit was erg leuk om te horen. Het was een groot succes!
Boottocht juni 2022 (65)
Tim Sanders, Lorenzo de Weerd, Boris van der Flier, Philo Geerlings en Dylan Maklev